Door: Maike

Datum: 4 januari 2019

Iedere dag met plezier opstaan

 

 

 

 

Geschreven door Robin Groen.

 

De snooze button in de ochtend

Piep! Piep! Piep! Piep!...........BATS!!! Je hand slaat op de snooze button van je wekker. Zo, nog ff vijf minuutjes liggen… Piep! Piep! Piep!....Bats! Jemig, dat was echt geen vijf minuten! Man, wat gaat die tijd snel. Uiteindelijk ga je gebroken je bed uit en begin je moe en gehaast aan je dag. Maar je wilt slagvaardiger en plezieriger in het leven staan!

 

 

 

 

 

Herkenbaar?

Is dit herkenbaar voor je? Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om direct de eerste keer op te staan? Kun je dit gedrag misschien vertalen naar andere dingen die je doet in het dagelijkse leven?

 

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik van nature ook niet zo’n ochtendmens was, maar inmiddels sta ik elke dag om vijf uur naast m’n bed. Dat is natuurlijk wel heel vroeg en dat hoef jij niet meteen te doen! Maar misschien ben je wel benieuwd hoe ik dat heb gedaan om plezierig op dit tijdstip je bed uit te komen. Hoe lekker zou dat zijn?

 

 

Vaste patronen

We zijn als mens geneigd om verandering zo lang mogelijk uit te stellen. We zijn namelijk onbewust continue op zoek naar herhaling van gedrag dat op een prettige manier bevestigd wordt en naar vermijding van situaties die vervelend voelen. Pijnlijke situaties stellen we dus van nature zo lang mogelijk uit.

En daar zit nu precies het punt: verandering doet pijn! En zo lang de pijn van hetzelfde blijven niet groter is dan die van veranderen, gebeurt er niets. Je bed is lekker comfortabel en buiten de dekens is het koud. Je handelt pas als je te laat op je werk of school dreigt te komen. Dan is de pijn van te laat komen groter dan de kou trotseren. Zo gaat het wellicht ook bij jou als je ‘s ochtends je bed niet uit kunt komen.

 

 

Tips voor plezierig opstaan

Elke verandering heeft te maken met het wijzigen van gedrag in je mindset. En dat werkt alleen als je de gewenste verandering klein houdt. Te vaak willen mensen grote veranderingen ineens doorvoeren en dat werkt niet.

 

 

Tips die mij helpen om plezierig iedere ochtend op te staan:

 

  • 30-60 minuten voor het slapen gaan geen tv of telefoon meer. Heb een goed gesprek, lees een boek, luister naar rustige muziek maak een wandeling of mediteer.
  • Ga zoveel mogelijk om dezelfde tijd naar bed en sta zoveel mogelijk om dezelfde tijd op. Maar wees niet te hard en gun jezelf ook dat avondje uit en een uurtje extra uitslapen.
  • Drink ’s-avonds geen koffie of gewone thee of energiedrankjes die je onrustig maken door de stoffen die erin zitten, maar drink bijvoorbeeld kruidenthee of groene thee.
  • Na 20:00 geen maaltijden meer, maar misschien iets lichts zoals een handje nootjes.
  • Voldoende ventilatie in je kamer; maak het ook niet te warm: 15-18 graden werkt prima.

 

 

Hello world!

Een beter slaapritme geeft je meer energie om door de dag heen de dingen te doen die belangrijk voor je zijn en de juiste keuzes te maken. Je zult je dan waarschijnlijk ook een stuk vrolijker voelen. Wees hierbij lief voor jezelf en zet de eerste stap om je leven van sluimerstand af te krijgen en energiek op te staan!

 

 

In mijn herstel van een BED (Binge Eating Disorder), heb ik veel baat gehad met het maken van kleine aanpassingen in mijn leefpatroon. De structuur die dat bood en het goede gevoel dat me dat over mezelf gaf, heeft me geholpen om ook stappen te zetten naar een oplossing voor mijn eetbuien. Het begon met de sluimerknop niet meer te gebruiken. Als Next Step-coach sta ik graag voor je klaar om samen richting aan jouw vervolgstappen te geven. Voor vragen of meer informatie, voel je welkom en vrij om contact met ons op te nemen!