Door: Maike

Datum: 1 november 2018

Moed en moedig zijn

 

 

 

Moed en moedig zijn; een definitie.

 

Moed is de morele kracht waaruit je ondanks angst, conflict en tegenslag, handelt naar eigen opvattingen en geweten.

Binnen de existentiële filosofie - maar niet alleen daar, ook de Griekse filosofen wisten al over moed te vertellen - is moed, net als angst, een kernbegrip. Moed is dan datgene wat de angst, de levensangst, kadert en handen en voeten geeft. Moed is de innerlijke kracht die je in staat stelt je leven te leven.

 

 

 

 

“Only when we’re brave enough to explore the darkness will we discover the infinite power of our light.”― Brené Brown, Daring Greatly

 

 

 

 

Het aangaan

 

Aangaan wat je in het leven wilt of moet aangaan is zelden eenvoudig. Misschien vind je het eng, verwacht je tegenwerking, of ben je bang voor kritiek of dat iemand je uitlacht. Om het dan tóch aan te gaan, moet je moed verzamelen. Als kind slapen in het donker met de bewegende schaduwen op de muur, vragen voor loonsverhoging bij die vervelende baas, je laten gelden op een vergadering met veel bobo's, toegeven dat je je beloftes niet waar kunt maken of gelogen hebt, weggaan bij je partner na een lange relatie, vechten in een oorlog, iemand helpen die afgetuigd wordt.

 

 

 

“When we can let go of what other people think and own our story, we gain access to our worthiness—the feeling that we are enough just as we are and that we are worthy of love and belonging.”― Brené Brown, The Gifts of Imperfection

 

 

 

 

 

De essentie

 

Het essentiële aan moedig zijn is dat je, telkens weer, je grenzen opzoekt en, nadat je bent aangegaan wat je moest aangaan, een tevreden, prettig gevoel ervaart en trots bent op jezelf.

 

 

 

“Courage starts with showing up and letting ourselves be seen.”― Brené Brown, Daring Greatly

 

 

 

 

 

Acceptatie

Door je angsten op te zoeken en te accepteren, door de conflicten aan te gaan die je nodig acht, door tegenslag te overwinnen, kom je tot een diep besef waarvoor je staat. Moedig zijn helpt je een eigen identiteit te ontwikkelen.

 

Zonder enige moed, en ook naarmate iemand minder moedig is, blijft de ik een platte, inhoudsloze ik, meewaaiend met alle winden en zonder de kracht grenzen te stellen.

Mensen die de moed missen of hebben opgegeven moedig te zijn, zinken weg in een moeras van nietsigheid - ik kan het niet, ik deug niet, ik durf niet, ik stel niks voor. Ze weten niet (meer) waarvoor ze staan en waarbij ze horen. Ze weten niet meer te leven.

 

Moed is geen moeilijk concept. Je hoeft zelden iemand uit te leggen wat het precies betekent of inhoud: moed is dat wat je eng vindt tóch doen. Omdat je het wilt of nodig vindt.

 

 

Wil jij voor jouw Next Step gaan? Neem contact met ons op. Wij staan voor jou klaar. Stichting Next Step heeft als missie om voor iedereen een zacht kussen te bieden. Waarop je kunt terugvallen op momenten dat je het nodig hebt in het leven. Om nóg meer in jouw kracht te staan. Om jouw eigen missie en purpose te kunnen leven.